Det är kvinnor som av tradition samlar in och bearbetar nötterna. Vi tar hand om utrustning och står för det nya laboratoriet och den utbildning som krävs för att säkra god kvalitet på sheasmöret.
Skördandet av de vilt växande sheanötterna och försäljningen kontrolleras ekologiskt. Börlind kommer att träna män och kvinnor från Mali, i sitt eget laboratorium i Calw, Tyskland. På plats i Mali kommer sedan hälso- och hygienkurser att ske, utbildning om aids, samt läs- och skrivkunnighetsprogram för kvinnor i Siokoro. Sju omgivande byar är också en del av projektet. Den långsiktiga planen är att producera ungefär 20 ton sheasmör per år på ett miljövänligt sätt och använda solenergibrunnar och varmvatten-samlare för att generera den energi som krävs. Börlind erbjuder också hjälp och stöd att bygga upp handelsförbindelser och global marknadsföring av sheasmör.
Mer information (på tyska) om projektet hittar du här
Börlind hedras för sitt arbete i projektet
Det tyska federala ministeriet för ekonomiskt samarbete och utveckling (BMZ) har i sin innovationstävling givit utmärkelser till innovativa yrkesutbildningsprojekt. De har medfinansierat ”sheasmör från Mali”-projektet och följt det framgångsrika samarbetet mellan näringsliv och samhälle.
Som en av sju pristagare, blev Börlind den 26 november 2012 hedrade i Berlin för sitt arbete med projektet. Priset erbjuder två maliska kvinnor möjlighet att komma till Tyskland på en veckas studiebesök och vidareutbildning.

Höger bild: Daniela Lindner, vice VD, Börlind Guylaine Le Loarer, chef för forskning och utveckling på Börlind Dr Willfried Hoffer, Häuser der Hoffnung e.V. (Houses of Hope)
Vänster bild: Gudrun Kopp, Statssekreterare, BMZ Guylaine Le Loarer, chef för forskning och utveckling på BörlindDr Willfried Hoffer, Häuser der Hoffnung e.V. (Houses of Hope)
